Ik ben dol op zelfcompassie. Het helpt kinderen op een zachte manier zichzelf te accepteren zoals ze zijn. Ik ga proberen in het kort samen te vatten hoe ik hier in de praktijk mee werk. Let wel: dit is niet DE waarheid, dit is hoe ik er mee werk.

Voor mij zijn er twee soorten zelfcompassie voor tieners. Een waarbij het kind zelf al een basis heeft voor wat betreft zich bewust zijn van de adem, het lichaam, gedachten en emoties. Je kunt deze bewustwording dan meenemen, het is als een volgende bouwsteen. Het komt natuurlijk ook voor dat een kind net kennismaakt met meditatie en mindfulness en dat je toch denkt van: zelfcompassie zou al zoveel verschil maken nu. Hier wil ik even op doorgaan want geen ervaring komt vaker voor dan ervaring.

1. Allereerst is het belangrijk voor een kind om te beseffen dat de tienertijd een tijd is van verandering.
Plotseling zijn daar de stemmingswisselingen en die innerlijke criticus en veranderingen aan het lijf.. Het opmerken dat er dingen veranderen, het opmerken van hoe dit voelt in het lichaam, welke gedachten hierbij horen en misschien goed zorgen voor jezelf is al een hele grote stap.

2. Daarna is het fijn om te praten over wat zelfcompassie nu eigenlijk is.
Wat zeg je tegen een vriend of vriendin die een fout heeft gemaakt of iets doms heeft gedaan en wat zeg je tegen jezelf op zon moment? Kun je even aardig zijn voor jezelf?

3. Hoe ben je aardig voor jezelf? Je hart openen voor jezelf.
Hier is waar ik in de praktijk start met de lichaamsoefeningen en het zoeken naar mantras en affirmaties die passen bij het kind. (Denk bijvoorbeeld aan een ademruimte of een hartmeditatie of een moment voor mij oefening met mantras als “het komt goed” “ik zorg goed voor mezelf”). Deze mantras bedenken de kinderen zelf

4. Hierna ga ik verder met mindfulness, leren pauzeren, leren omgaan met heftige emoties en gedachten.
Op mijn Etsy pagina verkoop ik de werkbladen die ik in de praktijk ook gebruik.

– De ademruimte
Om even te pauzeren en op te merken wat je nodig hebt of wat jou helpt.

– Een moment voor mij
Een uitgebreid werkboekje waarmee een kind samen met de ouder of coach, of zelfstandig mee aan de slag kan, een soort ademruimte met zelfcompassie en ruimte om te reflecteren.

– Inquiry voor tieners
Een collectie vragen die je kan beantwoorden na een oefening of ervaring om je meer bewust te worden van wat de oefening met jou gedaan heeft of welke inzichten je hebt opgedaan.

– Hartmeditatie voor kinderen

Categorieën: Zelfcompassie

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *