Aandacht werkt

Bewuste aandacht ligt aan de basis van elke vorm van leren. ‘Mindfulness’, of het beoefenen van bewuste, gerichte aandacht, beïnvloedt het leren. Maar niet alleen het leren. Ook het zelfvertrouwen, de creativiteit, de compassie en het vermogen om op een goede manier taken uit te voeren en problemen op te lossen nemen toe. Het brein komt tot rust, de stressreacties nemen af. Er ontstaat rust. Rust en geconcentreerde aandacht. Bewuste Kids biedt mindfulness aan in de vorm van ´Aandacht werkt´. Hieronder lees je er meer over.

Zowel op school als thuis kun je met ‘Aandacht werkt!’…

• Je concentratie verhogen
• Je zelfvertrouwen versterken
• Meer rust in je hoofd en je lijf ontwikkelen
• Impulsief gedrag leren controleren
• Vriendelijker leren zijn voor jezelf en anderen
• Beter leren omgaan met sombere buien
• Omgaan met examenstress

…en oefenen met effectieve manieren van communiceren. 

Wat houdt ´Aandacht werkt´ in?

We trainen onze aandacht. Door te oefenen in wakker en aanwezig zijn bij je leven zoals het nu is. Zonder er meteen meningen op los te laten zoals ‘waardeloos’, ‘supergaaf’ of ‘dit wordt nooit wat’.

Nieuwsgierig kijken naar en observeren van de binnenwereld. Wat is er nu?

Hierdoor merken kinderen al snel dat faalgedachten of zorgelijke en negatieve gedachten alleen maar gedachten zijn. Geen feiten. Ze zijn er even, blijven even hangen en lossen weer op.

Aandachtstraining

‘Aandacht werkt’ is een acht- tot tienweekse aandachtstraining (of mindfulnesstraining). ‘Aandacht werkt!’ is er speciaal voor kinderen en jongeren van 4 t/m 19 jaar.

Tijdens de training van gemiddeld een uur per week leren kinderen om vanuit een vriendelijke, opmerkzame houding hun aandacht te stabiliseren, te richten en verplaatsen. Ze raken vertrouwd met hun binnenwereld, zonder meteen te hoeven oordelen over wat zij (of anderen) denken, voelen of ervaren. Ze leren omgaan met rust en onrust op momenten dat die er zijn. ‘Lastige gedachten en gevoelens’ te erkennen en niet weg te stoppen, of erdoor meegesleept te worden, maar er simpelweg vriendelijke aandacht aan te geven. En bovenal: ze leren aardig te zijn voor zichzelf en anderen..

Voor kinderen van 5 t/m 12 jaar…

Door kinderen al jong te leren hun aandacht te kalmeren, stabiliseren en te richten ontstaat rust in de geest. Een ‘ont-streste’ geest leert beter, vindt andere oplossingen voor dezelfde problemen en reageert minder impulsief vanuit de automatische piloot. Meer bewust en vanuit rust. En dat scheelt .

…en voor jongeren van 13 t/m 19 jaar

Jongeren komen vaak naar de training omdat ze last hebben van somberheid, een hoofd vol piekergedachten over schoolprestaties of iets anders, gebrek aan zelfvertrouwen, angst om er niet bij te horen en slaapklachten. In deze training leren ze ‘surfen’ op de golven die er nu eenmaal zijn in het leven. Met de app Stilzitten kunnen ze makkelijk thuis oefenen.

Mindfulness voor kinderen: kikker zit stil

Kinderen hebben het vaak druk, net als volwassenen. Eline Snel ontwikkelde voor kids een aandachtstraining, en het bijbehorende boek werd een bestseller. Een basisschool in Leusden volgt haar methode. Klik hieronder op de button en bekijk de documentaire.